Pirini rogljički z makovim nadevom
100 korakov po obroku za zdravje in vitkost
1. maja 2017
Ženske, napolnimo se z energijo Lune, moški črpajte moč iz Sonca
2. maja 2017

Obožujemo jih. Po navadi jih pojemo še vroče, čeprav so tudi hladni zelo okusni. Včasih jih naredim iz dvojnega testa in jih dam nekaj zamrzniti. Saj so odtaljeni in pogreti v opekaču za kruh ravno tako okusni, kot bi bili ravnokar vzeti iz pečice.

Preizkušen recept moje mame, sem preuredila v bolj zdravo verzijo. Beri: navadno mleko sem nadomestila z ovsenim, belo moko sem zamenjala s pirino moko, in namesto sladkorja dam kokosov sladkor, brezov slad ali sukrin.

Sestavine za testo:

  • 425 g pirine moke
  • pol kvasa
  • bio limonina lupinica
  • 2 do 3 dcl ovsenega mleka
  • 2 zžlici kokosovega sladkorja
  • 2 žlici masla ali kokosove maščobe
  • 1 jajce
  • ščepec soli

Moko damo v posodo, na sredini naredimo luknjico, damo noter malo sladkorja kvas in malo mleka. Pustimo 5 minut, da kvas začne delovati, medtem pa ob strani dodamo vse ostale sestavine. Ko kvasova luknjica že malo vzhaja, zgnetemo v gladko testo in pustimo počivati 35 do 40 minut, da testo postane približno 1 x večje.

Sestavine za nadev:

  • 250 g maka
  • 5 žlic kokosovega sladkorja
  • malo ovsene smetane
  • 3 do 4 dcl ovsenega mleka
  • cimet
  • sneg enega beljaka

Mak zmešamo z vsemi sestavinami in ga kuhamo na malem ognju 15 do 20 minut. Med kuhanjem makov nadev pogosto mešamo, da se ne prime na dno posode. Na koncu kuhan nadev ohladimo in vmešamo vanj sneg enega beljaka, rumenjak pa uporabimo za premaz rogljičkov pred peko.

Priprava:

Vzhajano testo še enkrat pregnetemo, nato pa naredimo 4 do 5 kupčkov. Vsakega razvaljano na pomokani površini v krog. Kroga narežemo na trikotnike. Na zunaji rob (krajšo stranico) trikotnika damo približno eno žličko makovega nadeva, nato pa zrolamo od zunanjega roba proti konici trikotnika in zavijemo rogljiček. Tako pripravljen rogljiček premažemo z razžvrkljanim rumenjakom.

Rogljičke pečemo na 200 stopinj Celzija, približno 15 do 20 minut.

Dober tek!